ciasto czekoladowe

Klasyka na stole

Święta i urodziny obchodzone w gronie rodzinnym nie mogą obyć się bez słodkich wypieków. Chcąc zadowolić wszystkich domowników sięgamy po coraz to nowsze przepisy na ciasta i ciasteczka. Pamiętajmy, że wiele z nich jest inspirowanych klasycznymi wypiekami, które możemy udoskonalić sami zgodnie z tym, co podpowiada nam serce.

Wszyscy znają i kochają ciasto czekoladowe, zwane też murzynkiem. Na zachodzie popularność zdobyło jako „brownie” i to nazewnictwo zaczyna zadomawiać się także u nas. Najbardziej podstawowa wersja tego ciasta zawiera kakao, często też czekoladową polewę. Jedną z prostszych modyfikacji jakich możemy dokonać to dodanie kawałków czekolady do samego ciasta. Jeśli użyjemy czekolady białej, powstanie nam piękna, łaciata struktura. Popularne jest także wykorzystanie do ciasta bananów, dzięki czemu nabierze ono naturalnej słodyczy i będzie bardziej wilgotne. Jeśli mamy trochę więcej doświadczenia, wypróbujmy wymianę tradycyjnej mąki pszennej na orkiszową lub bezglutenową, np. orzechową. Pamiętajmy jednak, by zapoznać się z danym typem mąki przed jej użyciem, ponieważ każda wymaga innej ilości wody na porcję. Należy także wziąć pod uwagę, że ciasta z mąki bezglutenowej będą mniej wyrośnięte. Innym klasycznym przepisem jest uniwersalne ciasto kruche.

Można wykorzystać je do tart, szarlotek czy serników, a jeśli wykonamy je bez cukru – także do wytrawnych wypieków. Gdy nabierzemy doświadczenia w jego pieczeniu, pokuśmy się o dodatek mielonych orzechów, co wzbogaci jego smak i strukturę.Warto eksperymentować z naszymi ciastami, bo dzięki drobnym zmianom odkryjemy na nowo smak tradycyjnych wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *