kebab

Zalety dań fast food

Dania fast food, czyli szybka żywności kojarzy się wszystkim z tak zwanym śmieciowym jedzeniem-przygotowywanym niskim kosztem, pozbawionym jakichkolwiek wartości odżywczych. Aby zrozumieć istotę tego typu żywności warto dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Faktem jest, że dania fast food, czyli między innymi pizza, kebab, frytki, hamburgery, zawierają ponadprzeciętnie wysoką ilość tłuszczów i węglowodanów.

Zawarta w nich ogromna ilość soli i ulepszaczy smaku też nie stawia ich w dobrym świetle. Spożywanie tego typu jedzenia w dłuższym okresie prowadzi do niezliczonych chorób, jak miażdżyca, a także do nadwagi i otyłości. Co zatem sprawia, że dania fast food zdobyły na całym świecie aż taką popularność? Przede wszystkim są tanie. Za kebab w przydrożnej budce zapłacimy około 10-12 złotych, podczas gdy w restauracji za standardowy obiad, składający się z ziemniaków, mięsa i surówki – około 50 złotych.

Cena jest niezwykle istotna dla głównych konsumentów fast foodów- studentów. Drugą zaletą jest to, że dania fast food są łatwo dostępne. Budki serwujące kebab czy na przykład burgery w Krakowie są ustawione co kilka kroków, nie da się przejść ulicą i nie dostrzec chociażby kilku. Kolejną zaletą jest krótki czas oczekiwania na danie – na kebab na przykład nie poczekamy dłużej niż kilka minut. Czas jest wartością nieocenioną w obecnej codzienności. Każdy zawsze się spieszy, jest zmęczony i nie ma czasu na gotowanie w domu.

Reasumując, dania fast food mają nie tylko wady. Coraz częściej w miejscach, gdzie sprzedawane jest tego typu jedzenie, można też kupić zdrowe sałatki. Warto też pamiętać, że zjedzony raz na jakiś czas kebab nie spowoduje nieodwracalnego uszczerbku na zdrowiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *