Zalety dań fast food

Dania fast food, czyli szybka żywności kojarzy się wszystkim z tak zwanym śmieciowym jedzeniem-przygotowywanym niskim kosztem, pozbawionym jakichkolwiek wartości odżywczych. Aby zrozumieć istotę tego typu żywności warto dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Faktem jest, że dania fast food, czyli między innymi pizza, kebab, frytki, hamburgery, zawierają ponadprzeciętnie wysoką ilość tłuszczów i węglowodanów.
Zawarta w nich ogromna ilość soli i ulepszaczy smaku też nie stawia ich w dobrym świetle. Spożywanie tego typu jedzenia w dłuższym okresie prowadzi do niezliczonych chorób, jak miażdżyca, a także do nadwagi i otyłości. Co zatem sprawia, że dania fast food zdobyły na całym świecie aż taką popularność? Przede wszystkim są tanie. Za kebab w przydrożnej budce zapłacimy około 10-12 złotych, podczas gdy w restauracji za standardowy obiad, składający się z ziemniaków, mięsa i surówki – około 50 złotych.
Cena jest niezwykle istotna dla głównych konsumentów fast foodów- studentów. Drugą zaletą jest to, że dania fast food są łatwo dostępne. Budki serwujące kebab czy na przykład burgery w Krakowie są ustawione co kilka kroków, nie da się przejść ulicą i nie dostrzec chociażby kilku. Kolejną zaletą jest krótki czas oczekiwania na danie – na kebab na przykład nie poczekamy dłużej niż kilka minut. Czas jest wartością nieocenioną w obecnej codzienności. Każdy zawsze się spieszy, jest zmęczony i nie ma czasu na gotowanie w domu.
Reasumując, dania fast food mają nie tylko wady. Coraz częściej w miejscach, gdzie sprzedawane jest tego typu jedzenie, można też kupić zdrowe sałatki. Warto też pamiętać, że zjedzony raz na jakiś czas kebab nie spowoduje nieodwracalnego uszczerbku na zdrowiu.
Tagi: fast food, gotowe dania, kebab, pizza