kokosowe zdrowie

Zdrowie zaklęte w kokosie!

Szalenie zdrowe ostatnimi czasy jest stosowanie w kuchni różnych ekologicznych zamienników dla popularnych produktów spożywczych. Chodzi o to, by było bardziej zdrowo, ekologicznie i fantazyjnie, a przy tym równie smacznie! Na przykład mąka kokosowa to doskonała alternatywa dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.

To oczywiście nie jedyny plus mąki kokosowej, że nie uczula. Ma do tego ma fantastyczną konsystencję i świetny smak – na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto nie może sobie pozwolić w diecie na gluten, za to uwielbia wszelkie wypieki domowego wyrobu i nie chce zanadto ograniczać się w przyrządzaniu potraw.

Z mąki kokosowej możemy zrobić dosłownie każdą potrawę mączną, a co więcej – taką mąkę możemy przygotować samodzielnie. Robi się ją z pozostałości z wiórków kokosowych namoczonych w wodzie i wykorzystanych do zrobienia mleka kokosowego. Więcej o mące kokosowej czytaj na: http://oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa/

Również cukier kokosowy jest świetną alternatywą dla zwykłego cukru rafinowanego. Jest o wiele zdrowszy, a równie słodki i dający przyjemny efekt smakowy. Zarówno cukier kokosowy jak i mąka kokosowa to produkty stosunkowo słabo znane na naszym rynku – funkcjonują na nim dopiero od niedawna. Wielu ludzi nie wie jeszcze o ich istnieniu, a ich cena czasami potrafi zwalić z nóg. Jednak w trosce o własne zdrowie powinniśmy się zaprzyjaźnić z tymi produktami będącymi alternatywą dla mąki pszennej albo cukru rafinowanego – łatwo dostępnymi i tanimi ale o wątpliwej jakości prozdrowotnej, przynajmniej w stosunku do produktów kokosowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *